sobota, 7 września 2013

Zioła część 2 - Lodowe kostki.

Co można zrobić jeszcze z ziołami? Tym razem trochę innymi bo chodzi tu o szałwie, miętę i melisę. W lato uwielbiam robić sobie chłodzące napoje ze ww. ziołami , lodem i cytryną. Ale co zrobić na zimę? A można zrobić właśnie to. Zioła zrywam, dobrze myję, a potem skubiąc dzielę do każdego pojemniczka na lody.  :












3 komentarze:

  1. Z zainteresowanie przeczytałam cały blog w kilka minut, jednak szukam informacji na temat ziół i przypraw wykorzystywanych w średniowieczu a nawet wcześniej, pomożesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do lektur : "Ziółka i my " Ireny Gumowskiej , "Kuchni słowian" Hanna i Paweł Lis.
      A tu kilka linków, niestety nie polsko języcznych:
      http://books.google.pl/books?id=p_09AAAAcAAJ&pg=PR3&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
      http://books.google.pl/books?id=uf09AAAAcAAJ&pg=PR1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
      http://books.google.pl/books?id=xf09AAAAcAAJ&pg=PR1&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
      http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/medieval/mss/ashmole/1431.htm

      Takie informacje można znaleźć także w książkach poświęconym konkretnym stanowiskom archeologicznym. Np z pewnej książki opisującej kurhany na terenach Rosji, jeden dział był poświęcony jakie szczątki roślin, czy pestek znaleziono podczas wykopalisk. :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Niestety nie mogę znaleźć pdf i nie pamiętam tytułu. Ale zawsze możesz poszukać publikacji o stanowiskach archeologicznych datowanych na odpowiedni wiek i szukany przez Ciebie obszar :) Mam nadzieję,że chociaż trochę pomogłam.

      Usuń